fbpx

Klimaatadaptatie hoort geen verdienmodel te zijn voor de Gemeente Vlaardingen

Door de toename in regen intensiviteit is de Gemeente Vlaardingen genoodzaakt om voorzieningen te treffen om te voorkomen dat de riolen overstromen en hierbij wateroverlast veroorzaken. Dit betekent dus dat de riolen in huidige vorm niet meer conform deze tijd zijn.
De oplossing volgens de gemeente Vlaardingen is het verplicht plaatsen van regenwateropslagen, bij het realiseren van nieuwbouw, om te zorgen dat de piek in de neerslag wordt opgevangen en verwerkt kan worden.


Deze plicht kan ook afgekocht worden, dit geld zal dan in een pot gestoken worden die later de financiering realiseert voor een nieuwe gemeentelijke wateropslag of de aansluiting als deze al bestaat, en om de capaciteit van het huidige riool te vergroten als dit nodig is of als te veel mensen deze plicht afkopen.
Dit is vreemd, het verschil tussen afkopen of opslag is per m3 is slechts 200€. In dit verschil moet de ruimte gereserveerd worden maar óók het onderhoud. Onbegrijpelijk.


Als het aan ONS Vlaardingen ligt. is de oplossing die de gemeente Vlaardingen biedt geen oplossing op het grotere probleem van de riool capaciteit die niet meer van deze tijd is en is dit uitstel van executie. Om wateroverlast te voorkomen zien wij liever een capaciteitsuitbreiding bij het aanleggen van nieuwbouwwijken in de plaats van een semi-verplichte, afkoopbare voorziening voor regenwater opslag die functioneert als buffer opeen systeem dat volgens de gemeente Vlaardingen niet meer van onze tijd is.
Het lijkt erop dat de Gemeente hier niets meer dan een verdienmodel ziet om hun riolen te verbeteren.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.