AZC Holyweg

Hieronder de schriftelijke vragen van ONS.Vlaardingen aan het college.

Geacht college,

Op 9 januari 2025 voerde de gemeenteraad een stevig debat over het onderwerp asielopvang in Vlaardingen. Daarbij werd niet alleen gesproken over de maatschappelijke impact, maar ook over de bestuurlijke aanpak door het college. De raad sprak zich toen duidelijk uit: het raadsvoorstel om 100 asielzoekers in Vlaardingen te huisvesten werd verworpen.

Tot onze grote verbazing ontvingen wij vandaag van bezorgde bewoners informatie dat het college toch voornemens is om een nieuwe opvanglocatie te realiseren aan de Holyweg, waar wederom sprake zou zijn van het opvangen van circa 100 asielzoekers. ONS.Vlaardingen is verbaasd en ontstemd dat het college blijkbaar doorgaat met het uitvoeren van een bod dat nadrukkelijk niet door de raad is gesteund. Naar aanleiding van deze situatie hebben wij enkele schriftelijke vragen:

VRAGEN

Het college wordt verzocht de volgende vragen, schriftelijk te beantwoorden:

  1. In de “Oriëntatie Asielopvang Vlaardingen” stelt de gemeente zelf dat er in Vlaardingen weinig draagvlak is voor de opvang van asielzoekers. Heeft het college specifiek onderzoek gedaan naar het draagvlak in de omgeving van de Holyweg? Zo ja, is hieruit gebleken dat er breed draagvlak bestaat onder de bewoners? Zo nee, waarom acht het college het niet noodzakelijk om hier onderzoek naar te doen?
  2. In hetzelfde document wordt aangehaald dat de huisartsenzorg in de gemeente Vlaardingen – en in de regio – onder grote druk staat. Kan het college garanderen dat de komst van deze asielzoekers de druk op onze huisartsen niet verder zal verhogen? Zo ja, hoe denkt het college dit te waarborgen? Zo nee, waarom wordt dit risico niet onderkend?
  3. In het document wordt eveneens gesteld dat de wachtlijsten voor de geestelijke gezondheidszorg (GGZ) momenteel zeer hoog zijn. Mogen de geplaatste asielzoekers gebruik maken van deze GGZ-zorg? Zo ja, hoe garandeert het college dat deze al overbelaste wachtlijsten niet verder oplopen?
  4. Welke groep asielzoekers (bijvoorbeeld alleenstaande minderjarige vreemdelingen – AMV’ers) wordt er aan de Holyweg gehuisvest?
  5. Waarom heeft het college gekozen voor een locatie midden in de bebouwde kom? Is er een locatieonderzoek uitgevoerd? Zo ja, kan de gemeenteraad dit ontvangen? Zo nee, waarom niet?
  6. In de brief aan de bewoners staat vermeld dat de gemeente op 12 juni een principebesluit over de locatie zal nemen. Is er vóór die datum nog een mogelijkheid voor bewoners om – indien gewenst – deze ontwikkeling tegen te houden? Zo nee, waarom wordt bewoners geen daadwerkelijke zeggenschap geboden over hun eigen leefomgeving?
  7. Hoe ziet de verdere procedure eruit indien de gemeenteraad níet akkoord gaat met het principebesluit? Welke stappen overweegt het college in dat geval te nemen?
  8. Waarom kan deze locatie aan de Holyweg wél bewoonbaar worden gemaakt voor asielopvang, terwijl dit terrein in eerdere beleidsdocumenten niet in beeld is geweest voor reguliere woningbouw?
  9. De landelijke regering heeft aangekondigd de spreidingswet in te trekken, waar maakt dit college zo ongelofelijk veel haast met het plaatsen van asielzoekers?